Att vi befinner oss i Kista går inte att ta miste på när vi träffas i Bineros lokaler elva våningar upp i en ståtlig kontorsbyggnad. En av områdets viktigaste symboler, Kista Science Tower, hamnar rätt i blickfånget när man tittar ut genom fönstret.

Sedan ett halvår jobbar Johan Kummeneje som seniortekniker och teknisk chef för webbhotellets driftavdelning. Under den korta tiden har bolaget hunnit med en flytt från utkanten av det som kallas Kista Science City, närmare bestämt Akalla, till områdets kärna ett stenkast från Kista centrum.

Johan Kummeneje är som många duktiga tekniker en inbiten datoranvändare sedan barnsben, men han har även en lång akademisk karriär bakom sig. 1995 började han studera datasystemvetenskap vis Stockholms universitet i Kista och efter det hann han både med att forska, undervisa i dataarkitektur och artificiell intelligens och ta licentiatexamen innan han kände att var dags att lämna den akademiska världen.

– Först blev jag driftchef på det bolag som jag startat några år tidigare, General Wireless. Efter ett par år gick jag vidare till att verka som tekniker på Försvarshögskolans driftavdelning, säger Johan Kummeneje om den väg som lett honom dit han är i dag.

Redan som tolvåring insåg att han att han var bättre än sin egen pappa på it. Första it-jobbet fick han sista terminen på gymnasiet då han blev en extraresurs i skolans datasal.

– Om man verkligen är intresserad av något har man goda chanser att bli duktig på det. När jag var sju år var programmering för mig det som måla var för andra. Båda sakerna är hantverk. En bra skriven kod är som en bra tavla.

I dag ser Johan Kummeneje it snarare som ett jobb än en hobby, även om han tycker att det är väldigt roligt. I stället är hans huvudsakliga fritidsintressen dykning och att vara plutonchef i hemvärnet, förutom att umgås med familjen förstås.

– Om fem år hoppas jag sitta i min nuvarande sits, men att jag också har sett till att företaget har vuxit ett antal gånger, säger han.

Du har i stort sett alltid jobbat i Kista. Vad ser du för fördelar med att jobba här?

– Framförallt finns det många it-företag här, vi kan i princip se alla våra leverantörer från vårt kontor, gå över och prata med dem när det behövs eller äta lunch. Det gör att vi har en bättre kontakt.

Kista 1995 och 2011. Vari ligger de största kontrasterna?

– Då hade Kista ett litet, litet centrum, i övrigt dominerade Ericsson hela miljön. I dag är det mycket mer liv här, det har moderniserats och Kista Science Tower är en av symbolerna för att man satsar i området. Visst finns Ericsson kvar, men det är många andra företag här också.

Fakta

Namn: Johan Kummeneje.
Ålder: 35 år.
Bor: i Hammarby Sjöstad.
Familj: Fru och dotter på 2,5 år.
Utbildning: Datasystemvetenskap på Stockholms universitet.
Karriär: Forskare och licentiatexamen i datasystemvetenskap, grundare av General Wireless (möjliggör pc-meddelanden till mobiler) och driftchef för samma bolag, tekniker på Försvarshögskolans driftavdelning, teknisk chef på Binero.
Fritidsintressen: Dykning, plutonchef i hemvärnet.