– När jag skulle börja på universitetet funderade jag på vilka behov som fanns på arbetsmarknaden. Jag visste att jag inte ville jobba inom vården och att jag ville ha ett ganska fritt jobb. Det slutade med att jag sökte inom data, som verkligen var hett då, säger Elahe Babaee när vi träffas i ett rum några våningar upp i försäkringsbolaget Folksams huvudkontor med utsikt mot Skanstullsbron i Stockholm.

Väl i skolbänken upptäckte hon att många av hennes kurskamrater var duktiga på it, en del hade till och med skrivit egna program. Själv hade Elahe Babaee bara gått ut på internet, minns hon.

– Nu när jag tänker tillbaka ångrar jag verkligen inte mitt val att läsa data. Det kände jag redan efter en mycket kort tid på utbildningen. Det är roligt att lösa problem och att se snabba resultat, och det får man som systemutvecklare.

Under utbildningstiden vände marknaden. Runt millennieskiftet var it-krisen ett faktum och en dyster arbetsmarknad väntade Elahe Babaee när hon gick ut 2001. Hon hann skicka otaliga jobbansökningar och få lika många ”nej tack” innan hon fick syn på Folksams annons.

– Jag satt och skrev på mitt examensarbete när jag såg att de sökte systemutvecklare och ringde direkt. Bara några dagar senare hade jag en anställning som jag påbörjade i maj 2001.

Att programmera i stordatormiljö och i Cobol, som Folksams it-system huvudsakligen grundar sig på, hade Elahe Babaee ingen erfarenhet av alls, men det såg varken hon eller Folksam som ett hinder.

– Det är faktiskt hur man tänker kring problemlösning som är det viktiga. Programspråket lär man sig sedan, förklarar hon.

I dag, tio år senare, jobbar Elahe Babaee med programmering i Cobol, analys och design. I hennes team är sju av tio kvinnor och även i hennes projekt är merparten kvinnor. Av Folksams närmare 500 it-anställda är däremot merparten män.

– Det bästa med att vara utvecklare är att man inte gör samma saker varje dag, utan det finns alltid nya saker att lösa och nya vägar att gå. Men om man inte är så stresstålig kan rollen vara för krävande.

För den som vill lyckas som utvecklare är det viktigt att lyssna på andra och verkligen ta in vad de säger. Enligt Elahe Babaee måste man också kunna kommunicera och visa förtroende för varandra. Sedan krävs det också att man ska kan tänka på helheten.

På frågan om vad hon gör om fem år tvekar Elahe Babaee inte en sekund:

– Systemutvecklare så klart, men inom vilken bransch vet jag inte. Just nu trivs jag så bra här att jag faktiskt inte har tänkt på att byta arbetsgivare.

Om du inte var systemutvecklare då?

– Hemmafru, svarar hon lite skämtsamt.

– Men det skulle nog bli lite tråkigt i längden.

Fakta

Namn: Elahe Babaee.

Ålder: 37 år.

Familj:
Man och två barn, 4 och 5 år.

Bor: I Sollentuna.

Utbildning: Naturvetenskaplig gymnasielinje i Iran, systemarkitektutbildning på högskolan i Borås.

Yrke: Systemutvecklare på Folksam.

Fritidsintressen: ”Jag ägnar mycket tid åt min familj, men jag försöker också hinna med att träna på Sats.”