Det är jobbsajten Stepstone som listat nio tips för dig som vill skapa en bättre balans mellan jobb och fritid:
Prata ned chefen
Om du har svårt att få ihop det idag, prata med din chef för att höra om det finns några alternativ för att göra din situation bättre. Det kan vara att jobba hemifrån någon dag i veckan eller anpassa arbetstiden till exempelvis skol- och dagishämtning/lämning.
Prioritera
Tänk efter vad som är viktigast för dig – är det tid med familj och vänner eller karriären? Om du har svårt välja, bestäm vilka aktiviteter eller händelser i privatlivet som är viktigast och se hur du kan kombinera dem med arbetet. Ställ in resten.
Sätt upp en deadline
Det kanske inte går att ändra allt på en gång, men sätt upp en deadline för när du ska ha nått ett visst mål och gör allt du kan för att uppnå det. Det kan exempelvis handla om att du ska träna minst två gånger i veckan eller hämta barnen från skolan minst en gång i veckan.
Delegera
Försök delegera hushållsysslor eller hämtning/lämning till och från skola eller dagis med någon familjemedlem eller din partner. Så får du mer tid över.
Sätt gränser
Var tydlig med att sätta gränser mellan arbete och privatliv. Ett sätt kan vara att be kollegor inte ringa dig efter arbetstid, stänga av jobbmobilen och inte läsa jobbmejlen på kvällar/helger.
Be om råd
Fråga kollegorna hur de gör för att få ihop privat- och arbetsliv. Det kan ju finnas andra sätt att lösa situationen på som du inte tänkt på.
Slösa inte bort din tid
Var så effektiv du kan på jobbet och skippa möten som du inte behöver gå på egentligen. Be om en tydlig arbetsbeskrivning från din chef och se vilka delar av dina arbetsuppgifter som du kan delegera till en kollega. På så sätt kan du nog frigöra mer tid.
Är arbetsgivaren familjevänligt
Många företag har policys som talar för att man ska kunna ha balans mellan arbete och fritid. Ta reda på om arbetsgivaren erbjuder städhjälp, barnpassning, extra ledighet eller något annat som förbättrar balansen.
Gå ner i tid
Se efter om det finns deltidtjänster tillgängliga – det ger direkt mer tid över till familjen. Självklart måste du väga in den ekonomiska aspekten också.