Tillväxten på 4,1 procent i antal nya it-jobb under 2011 kommer att sjuka till 2,3 procent under nästkommande år, vilket motsvarar 4000 nya tjänster. Den nya beräkningen innebär också att Arbetsförmedlingen reviderar ner sin prognos för it-branschen till 7000 nya arbetstillfällen under 2011 från tidigare 10 000.

Orsaken till att det avmattas är just de rekryteringsproblem som hälften av it-företagen säger sig tampas med.

– Förmodligen är det svårt att öka sysselsättningen just på grund av att arbetsgivarna i it-branschen har svårigheter med att anställa. För att få bukt med detta gäller det att de sänker sina krav, satsar på internutbildningar och rekryterar från utlandet, sade Tord Strannefors, Arbetsförmedlingens prognoschef, i samband med onsdagens presskonferens rörande rapporten Var finns jobben 2011 och 2012?.

Att it-branschen tagit ett första steg i att ändra sin rekryteringsstrategi syns i statistiken över Sveriges arbetskraftsinvandring. Under årets första kvartal kom drygt 1000 personer från utomeuropeiska länder för att jobba inom den svenska it-sektorn, vilket gör branschen till den med enskilt störst arbetskraftinvandring under perioden.

– Det mesta talar för att det kommer fortsätta i denna takt, sade Tord Strannefors om arbetskraftsinvandringen i it-branschen för det som kvartstår av 2011 samt 2012.

– I överhuvudtaget brukar man sänka kraven i tider när det är svårt att få tag på personal och det tror jag man gör även denna gång. Ändrar man inte attityd får man ju leva med rekryteringsproblem, tillade han.

Det är framförallt systemutvecklare, systemarkitekter och systemdesigners som det råder brist på, men även grupper som it-strateger och it-analytiker är mycket attraktiva på arbetsmarknaden.

– Egentligen är det sug efter kompetens inom samtliga it-områden och det kommer att hålla i sig på lång sikt, kanske fem till tio år, sade Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen och tillade att läget även är mycket gynnsamt för nyutexaminerade.

– För dem finns det mycket goda förutsättningar att hitta jobb.