- Det som framförallt gjorde Dag Hammarskjöld unik var hans förmåga att skapa visioner. Han kunde också göra dem så pass abstrakta att andra kunde ta till sig dem men också översätta det i verktyg. Dessutom levde han själv efter sina visioner, säger Lena Lid Falkman, forskare och föreläsare inom kommunikation och ledarskap vid Handelshögskolan i Stockholm.

- Trots att det är 50 år sen är så mycket modernt. Och jag skulle vilja påstå att han, fortfarande, är den mest framstående chef Sverige någonsin haft internationellt, fortsätter hon.

En annan viktig del av hans ledarskap var kommunikation och vikten av att ha en relation med den du kommunicerar med. I egenskap av generalsekreterare för FN träffade han nästan alla statsledare personligen och införde det som grundprincip även det i organet.

- Han var en modern chef genom att tycka det är viktigt att framstå autentisk. Det handlar framförallt att kommunicera och handla samma sak.

Det moderna ledarskapet tog sig också uttryck i olika ledord, såsom integritet, förklarar Lena Lid Falkman.

- Dag Hammarskjöld pratade både om integritet och agerade utifrån det. Han var exempelvis djupt religiös men var aldrig med i en församling. Han var även statsråd men var inte med i något politiskt parti.

Den innovation som karaktäriserade honom tog sig uttryck på olika sätt. Ett sådant är alla begrepp han myntade –såsom fredsbevarande styrkor.

Fakta

  • Var självreflekterande. Ifrågasätt, fundera och reflektera över ditt eget sätt. Dag använde sig av både natur och kultur för att göra detta.
  • Ta dig tid för annat än att jobba. Dag Hammarsköld jobbade mycket, men han hade också många fritidsintressen. Däribland fjällvandra, lyssna på musik, samla konst och fotografera.
  • Återhämta dig. Det behöver inte betyda att du ligger raklång, men för att minska stressen behöver du vila och varva ner.
  • Bli tydlig som person och med dina värderingar. Hitta historier om dig själv som visar vem du är, vad du står för och som förklarar varför saker är viktiga för dig.