Mitt i finanskrisen flyttade Håkan Nykvist med fru och två barn från ett jobb på som Javautvecklare på Lindex i Göteborg till hemstaden Arvika. Då han inte hade någon anställning som väntade och med den bristfälliga lokala arbetsmarknaden i åtanke kändes det närmast till hands att söka jobb i Norge.

– Här fick jag fullträff direkt, medan det var halvtrögt hemma 2009, förklarar Håkan Nykvist när vi träffas på toppvåningen i ett av Oslos mest centrala hotell, som har en vidunderlig utsikt över staden.

Första halvåret jobbade han som Javautvecklare på norska NSA och bytte sedan till Apotek1 och en tjänst som Javaarkitekt i Lilleström strax öster om Oslo.

Även om han givetvis önskat ett kortare avstånd mellan jobb och hem, funkar ändå bra, tycker han.

– Jag är hemma klockan fem på tisdagar och torsdagar och jobbar hemifrån på fredagar, så jag sover bara borta två dagar i veckan.

Den främsta fördelen med att jobba i Norge är föga förvånande pengarna. Lönemässigt tog han ett rejält kliv genom att börja jobba på andra sidan gränsen. Procentuellt sett fick han ett lönelyft på drygt 20 procent, sedan tillkommer valutaskillnaden på ytterligare 20 procent.

– Det finns verkligen en brist på konsulter i Norge. Många företag plockar in konsulter från Sverige för 1 100–1 200 norska kronor i timmen. Själv får jag samtal från rekryterare varje vecka.

Skillnaden mellan den norska och svenska it-marknaden är stor. Tack vare landets goda ekonomi är it-branschen också betydligt mindre konjunkturkänslig än den svenska.

– Det är mer drag i den norska marknaden än den svenska. Det beror framför allt på att norska staten driver stora projekt och satsar mer på it. I Sverige stryper man it-projekten snabbare om ekonomin svajar, säger han och sticker inte under stol med de fördelar som finns utöver lönen.

En av de saker som överraskade Håkan Nykvist mest när han började jobba i Norge var den utbredda demokratin på arbetsplatsen. Det är viktigt att alla får sin röst hörd på mötena och även om det kanske tar längre tid innan man fattar ett beslut ökar nog chansen att man gör rätt från början, förklarar han.

– Det är tryggt att välja Norge. Norrmän är också ett lättsamt folk att jobba med. För den som är nyfiken på att arbeta här rekommenderar jag det verkligen.

Fakta

Yrke: Javaarkitekt på Apotek1 i Lilleström utanför Oslo.
Ålder: 36.
Bor: I Arvika, veckopendlar till Norge.
Familj: Fru och två barn.
Utbildning: Tvåårig yrkesutbildning inom el och data.
Karriär: Javautvecklare och Javakonsult på norska NSA. Har tidigare jobbat på Lindex, Acando och Logica.
Fritidsintressen: Springa, spela fotboll med jobbet, umgås med familjen.

Håkan Nykvist tipsar dig som vill jobba i Norge:

  1. Kolla löneläget innan du tackar ja till ett jobb, hör efter bland flera arbetsgivare hur mycket de erbjuder.
  2. Det är ganska lätt att hitta ett boende, många hyr ut i andra hand.
  3. Det råder mer demokrati på de norska arbetsplatserna. Alla ska få sin röst hörd på mötet innan ett beslut fattas.
  4. Arbetsdagen är kortare. Det är åtta timmar inklusive lunch som gäller.
  5. Man äter sällan lunch ute och inte heller så ofta varm mat. Många äter medhavd smörgås.
  6. Glöm fikapauserna. Fika gör man under mötena.
  7. Att förstå norska är inte så svårt, däremot tar det tid att lära sig att skriva.