Att Christer Mattson blev testare är lite av en slump, men ändå inte. Första jobbet som han fick direkt efter att han tagit sin datavetenskapsexamen för närmare 20 år sedan var som utvecklare – en kortlivad karriär.

– Jag var faktiskt inte så bra som utvecklare, men däremot hittade jag snabbt själv felen, säger Christer Mattson när vi träffas i Konsultbolag1:s lokaler ett stenkast från Odenplan i Stockholm.

Företaget han då jobbade på tog snabbt vara på Christer Mattsons talang och lät honom i stället testa det som de andra utvecklarna gjorde. Men till skillnad från i dag togs testarna inte precis emot med öppna armar.

– Då var vi mer ett nödvändigt ont. Vi kallades in när kunderna blev sura på en dålig leverans. I dag ifrågasätter ingen att du behöver testa, utan det är ett gemensamt ansvar.

Från sitt första jobb som testare fram till nu har Christer Mattson hunnit med mycket. Bland annat har han varit testansvarig och byggt upp ett testteam på Microsoft och ansvarat för it-driften på det dåvarande fackförbundet Sif. Efter sex år på Sif blev saknaden efter att sitta på leverantörssidan för stark och 2008 började han i stället på Konsultbolag1, ett företag som är specialiserat inom test och kravställning.

Christer Mattsons lila visitkort bär ingen titel, men rollerna han har är många. Utöver att ansvara för fokusområdet agila metoder konsultar han halva sin tid som kravsamordnare, testledare och strateg.

– Jag har världens roligaste jobb, säger han och tillägger att han gärna jobbar med test i många år till.

Listan över vad en bra testare eller testledare ska kunna är lång. Utöver erfarenhet av själva hantverket, det vill säga testning, ska man ha goda ledaregenskaper för att kunna motivera medarbetare. En bra testare bör också ha förmågan att kommunicera med olika typer av personer, och planera och styra testarbetet. Det är också bra om man är noggrann, nyfiken, strukturerad och analytisk.

För egen del har Christer Mattson inget intresse av att byta arbetsplats. Efter att ha tackat nej till otaliga uppdrag har headhuntingföretagen i det närmaste slutat höra av sig, medger han. Men att arbetsmarknaden för testare är god råder det ingen tvekan om.

Fakta

Namn: Christer Mattson.

Ålder: 44.

Bor: I Alvik med sambon Jussi

Utbildning: Datavetenskap, Uppsala Universitet.

Karriär: Testare IV Doceye, testledare Sendit, testchef Microsoft Mobile Internet, driftansvarig Sif, gruppledare och konsult Konsultbolag1.

Fritidsintressen: Umgås med familj och vänner, resa, bio, laga mat och läsa böcker.

Någon gång i framtiden: ”Skulle jag vilja jobba ideellt, med människor som har det svårt. Men det kräver ju en viss ekonomi.”