Kvinnorna på svensk arbetsmarknad är betydligt mindre bytesbenägna än män, men it-branschen går klart mot strömmen.

Med 58 procent av kvinnorna som är intresserade av att byta arbetsgivare utmärker sig sektorn tydligt.

Bland männen är motsvarande andel 54 procent, enligt undersökningen CS IT Professionals.

– Jag tycker det är ett högt tal och är lite förvånad över att fler kvinnor än män vill byta jobb, säger IT & Telekomföretagens förbundsdirektör Anne-Marie Fransson.

– Generellt sett byter väl folk oftare jobb i it-branschen än inom andra sektorer, framförallt eftersom det är så ont om folk.

Många arbetsgivare försöker rekrytera varandras personal och arbetstagarna får många anbud. Dessutom jobbar många som konsulter och skaffar ett stort kontaktnät som ökar möjligheterna att få jobb-erbjudanden, påpekar Anne-Marie Fransson.

– Eftersom det finns sådan brist på kvinnor är de extra attraktiva i it-branschen. Många it-företag letar aktivt efter just kvinnor.

Enligt Rima Yakoub, konsult på Accenture och en av de ansvariga för Dataföreningens karriärnätverk ITQ, byter it-kvinnor oftare jobb än kvinnor inom andra sektorer.

– Det är en ganska het efterfrågan på kvinnor inom it-branschen. Det finns konsultbolag som förlorat kontrakt just för att de har för få kvinnor. Dessutom händer det händer mycket inom it-företagen, såsom outsourcing och besparingar. När det påverkar arbetsmiljön och trivseln, ja då väljer kvinnorna att byta jobb, säger Rima Yakob.

– Yngre it-kvinnor byter jobb oftare än äldre för att ta sig ta sig upp i hierarkin och få högre lön. När man blir lite äldre så är det andra faktorer som spelar in, såsom närhet till hem, dagis och skola om man har familj.

Har du något karriärtips till kvinnor i it-branschen?

– Om du jobbar inom ett område som inte längre är intressant, var beredd att omskola dig. Och glöm inte att hålla dig uppdaterad.