Kräv 5 000 kronor mer än du tänkt dig
Många byter jobb för att få upp sin lön, så våga ta i ordenligt när du löneförhandlar. Kräv 5 000 kronor mer än vad du tänkt dig. Tänk på att du får mycket högre lön om du söker dig till ett lönsamt företag.

Karriärklättra

Ta minst ett kliv högre än tidigare position. Om du exempelvis är it-konsult, sök en tjänst som projektledare. Det handlar om att avancera både i ansvar och i position. Glöm inte att det är lättare att ta sig fram om det finns fler kvinnor i toppen.

Du väljer företaget

Om flera arbetsgivare erbjuder dig en ny tjänst – välj det som verkar vara tillräckligt utmanande och roligt. En tanke är att gå utanför arbetsplatsen och titta på de anställda. Är de stressade, glada, unga eller gamla, uppklädda, avslappnade?

Byt jobb och bli en vinnare
Sök jobb nu! Företagen söker it-folk hela tiden. Det är viktigt med jobbrörlighet eftersom det är genom att byta jobb som lär du dig något nytt och tar ett steg i karriären.

Byt inte för sällan
Risken att byta för sällan är större än att byta för ofta. Byt efter två år i början av karriären. Efter att ha gjort det tre fyra gånger kan du stanna på samma arbetsplats tre till fem år.

Källa: Monica Renstig, Women's Business Research Institute