1. Fundera på varför du går på en tillställning

Tänk efter vad du vill ha ut av ett mingel. Söker du nytt jobb, nya kolleger eller vill du göra affärer? När du kommer fram till vilket syfte du har, låt det styra valet av mingel och sammanhang.

– Det finns en rad vinster med att mingla. Du träffar nya människor, skaffar omvärldskunskap och bygger nätverk. Men det är viktigt att tänka på att mingel inte handlar om sälj. Vinsten med att mingla kommer i första hand i form av relationer och förtroende. Är du där för att skapa affärer så fundera på om kontakten med personen kan leda någonstans, men avvakta med att prata om det under minglet, säger Andrea Jovell Swensson.

2. Hur vill du att andra ska uppfatta dig?

Återigen är tricket att tänka efter före. Framtoningen du vill ha ska styra valet av såväl klädsel, stil, accessoarer och hur du presenterar dig. Allt det gör ett avgörande intryck på de du träffar. Du kan alltid kolla med arrangören kring klädkoden om du känner dig osäker.

Ta gärna på dig något som gör att du sticker ut. På så sätt kommer folk lättare ihåg dig och du skapar ett samtalsämne på köpet. Det kan vara en fin, färgstark accessoar eller lite annorlunda skor. Men överdriv inte –den som sticker ut för mycket, genom en orange dräkt exempelvis, gör det bara svårare för sig. Då kan folk dra sig för att prata med dig. Och framför allt, klä dig bekvämt.

3. Prata mindre – lyssna mer

Det är viktigt att lyssna och känna in människorna du träffar på minglet. En riktigt god lyssnare kommer alla ihåg. Vad noga med att fånga in guldkornen under samtalet, det vill säga fånga upp det som talar för att du borde ha fortsatt kontakt med personen ifråga.

På ett mingel måste du också våga prata med personerna du aldrig mött förut. Nöj dig därför med att hälsa lite kort på dem du redan känner.

4. Så här avslutar du och går vidare

Även om du inte bör prata för länge med varje person, behövs det tillräckligt med tid för att fånga upp huruvida du vill fortsätta att ha kontakt med honom/henne eller inte. Innan du tackar för dig och går vidare, uttryck att det vore roligt att ses eller höras igen. Fråga gärna om den andres visitkort och vänta med att lämna över ditt.

5. Blockera inte dem du pratar med

– Vi känner ganska snabbt vilka vi vill prata med, men stanna inte för länge vid samma person. Prata bara i kortare perioder, mellan fem till sju minuter, så att du inte blockar personen ifråga, råder Andrea Jovell Swensson.

6. Fem eller femtio visitkort, hur många ska jag ta?

Är du på mässa ska du samla in så många som möjligt, men på ett regelrätt och mer högkvalitativt mingel skapas affärer först i ett andra led. Ta tillräckligt få kort för att komma ihåg alla.

7. Glöm inte bort att följa upp

Oavsett vad ditt syfte är med minglet är det viktigt att följa upp de kontakter du fått. Ring till personen om du känner att ni fått en tillräckligt bra kontakt, nöj dig med att mejla om relationen varit lite svalare. Men vilken väg du än tar, knyt an till det ni pratade om under minglet på något sätt och bjud in till en fortsatt kontakt.

Fakta

  • Håll vad du lovar, om du lovar något. Om du har svårt med att hålla löften, lova hellre ingenting alls.
  • Tala inte illa om tillställningen, värden eller värdinnan.
  • Prata inte om sjukdomar eller politik, det tråkar ut folk.
  • Ta inte över hela samtalet. Att mingla är en växelverkan. Den som bara tänker på sitt eget underhållningsvärde brukar stå i mitten och hålla show, det är inte mingel.
  • Om du är osäker – håll dig i kanten och läs av rummet. Se vilka du vill träffa och prata inledningsvis med dem som också ställt sig vid kanten. Ett annat alternativ är att ta rygg på någon som är van att mingla, gå två och två.
  • Gå inte hem i affekt. Blir du upprörd, försök byta sällskap och mingla vidare.
  • Se till att ha trevligt.
  • Bli inte för full.