– Jag är uppvuxen med Cobol, säger Viann Nosrat när jag träffar tre av studenterna på Jensen Educations Cobol-utbildning. Sedan i höstas ägnar de varje eftermiddag åt att lära sig språket i skolbänken.

Hennes pappa har jobbat med Cobol så länge hon kan minnas och följde med på informationsdagen för utbildningen, för att säkerställa att den höll måttet.

– Många säger ju att Cobol är dött, att det inte finns. Vore det inte för min pappa hade jag nog trott det också, inflikar Viann Nosrat.

Och hon är inte ensam i klassen om att ha någon i familjen som jobbat med Cobol. Även Benjamin Hadleys pappa är Cobol-programmerare och Fredrik Englund har både en syster och en sambo som jobbar med det.

– Egentligen har jag aldrig riktigt vetat vad Cobol är, jag har bara sett det på datorskärmen sedan jag var liten. Men i våras då jag gick ut it-gymnasiet, såg jag Cobol bland KY-utbildningarna i Stockholm. Då kändes det som ett självklart val, förklarar Benjamin Hadley.

Under den två terminer långa utbildningen får studenterna inte bara lära sig programmering i Cobol, utan även sådant annat i miljön runt omkring, såsom databaser och SQL.

Bakom sig har studenterna nu en månads praktik och det återstår fortfarande två månaders praktik i slutet av terminen. Alla tre ska tillbaka till samma praktikplats där de var i höstas och förhoppningen om att få en anställning är stor.

– Det känns väldigt positivt. De satsar ju mycket på oss, så jag tror det finns en bra chans att bli anställd, säger Viann Nosrat.

Hon får medhåll av Fredrik Englund:

– Det handlar om att visa framfötterna nu. Mitt mål är att få ett jobb och fortsätta med Cobol ett par år till. Men sen vill jag lära mig andra språk och gå vidare inom projektledning.

Att de satsat på rätt utbildning känner de alla tre sig säkra på. Både Viann Nosrats och Benjamin Hadleys pappa pratar om problemen med de kommande pensionsavgångarna på landets banker och finansbolag. Samtidigt är många personer som de känner som jobbar inom it-branschen väldigt positiva.

– Ja, det är till och med några av dem som funderar på att söka utbildningen, avslutar Viann Nosrat.