Efter en dyster inledning på året ljusnar nu det generella läget på arbetsmarknaden.

– Vi är mer positiva till arbetsmarknaden som helhet jämfört när vi släppte vår förra prognos i vintras. Framförallt beror det på att en del omvärldsfaktorer har rätat upp sig. Bland annat är utvecklingen på andra sidan Atlanten stärkts och även Asien, framförallt Kina går lite bättre, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

För it-anställda pekar utvecklingen däremot åt två håll. Sammantaget har framtidsutsikterna förändrats till det sämre marginellt. I grund och botten handlar det om att efterfrågan på exempelvis personer med kortare utbildning, såsom helpdesktekniker och drifttekniker sjunker något. Samtidigt toppar systemutvecklare listan över de yrken där det råder störst brist.

– Har du läst till systemvetare eller gått civilingenjörsutbildning är du verkligen eftertraktad bland arbetsgivarna. Däremot har det blivit lättare för företagen att få tag på it-personal inom områden där utbildningskraven är lägre.

Att utvecklingen går åt detta håll beror helt enkelt på att produktionen minskar, vilket i sin tur ger en minskad efterfrågan inom vissa yrkesgrupper, medan systemutveckling och konsultande visar på stark tillväxt, förklarar Håkan Gustavsson.

– Just nu handlar det bara om graden av tillväxt, men att det går bra för utvecklings- och konsultbolagen råder ingen tvekan om.

I år beräknad antalet it-anställda växa med 5000 personer och under 2013 tros det landa på 6000 personer enligt Arbetsförmedlingens prognos.

– För de med spetskompetens råder mycket låg arbetslöshet och det finns i stort sett inga reserver med it-kompetens att ösa ur. Så bristen på arbetskraft kommer fortsätta vara ett problem även framöver.

Fakta

Mjukvaru- och systemutvecklare
Civilingenjörer, gruvteknik och metallurgi
Civilingenjörer, bygg och anläggning
Civilingenjörer, elkraft
IT-arkitekt
Civilingenjörer, elektronik och teleteknik
Byggnadsplåtslagare
VVS-ingenjörer
Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker
Civilingenjörer, maskin
Förskollärare
Operationssjuksköterskor
Lastbilsmekaniker
Läkare
Kockar

Källa: Arbetsförmedlingen