Vi träffas på Lilla Torg i Malmö, ett par hundra meter från Centralstationen där Maya Retzlaff några minuter tidigare gått av tåget efter en arbetsdag på Cybercom i Köpenhamn. Sedan sju år tillbaka pendlar hon dagligen över sundet.

– Köpenhamn är en fantastisk stad. Det är det dyrare att bo där, men lönerna är högre, säger hon när vi slår oss ner på ett av torgets kaféer.

Under de sju år som Maya Retzlaff jobbat i Danmark har det hänt mycket på bägge sidor av sundet. I Danmark har flertalet it-företag skurit ned på grund av den ekonomiska krisen, senast på Nokia, IBM och danska konsultjätten KMD.

Samtidigt har bostadspriserna, som lockade många danskar över bron, stigit successivt i Malmöregionen. Det har gjort att den genomsnittliga löneklyftan mellan länderna blivit betydligt mindre.

I dag jobbar hon som it-säkerhetskonsult, något hon trivs med. Att just Danmark blev hennes bas är något av en slump. Innan hon började på Cybercom arbetade hon ett par år som Javakonsult i Amsterdam. Där lärde hon känna några konsulter från danska Cybercom. När det väl var dags att flytta hem till Malmö kändes valet att ta anställning på andra sidan sundet inte konstigt.

Av hennes 50 kolleger på det danska kontoret är de flesta danskar, men hon tycker ändå att det är ”hyfsat många” som pendlar, för tåget är fullt av svenskar om morgnarna, förklarar hon.

Vilka är de största skillnaderna mellan att jobba i Danmark och Sverige?
– Det är himla trevligt att man får vara rak och ärlig. Den danska chefen kan också säga ”nu gör vi så här” och inte behöva uppnå konsensus som svensken. Danmark är mer hierarkiskt, men det varierar från företag till företag. Generellt är vi mer vänner i Sverige när vi gör affärer. Danskar är hårdare i förhandlingar och kan komma med nya bud när man tror att man är överens.

Under sin tid i Danmark har hon gått från att ha pratat någon ”tillpassad danska”, det vill säga en blandning mellan danska och svenska, till att tala flytande, vilket är A och O i jobbet. Ändå kan hon fortfarande använda sig av uttryck som ”bolla idéer”, vilket får hennes danska kolleger att småle.

Kan du tänka dig att ta jobb i Sverige?
– Jag tror att det är svårare att få ett roligt uppdrag som it-säkerhetskonsult. Dessutom skulle jag få gå ner en del i lön. Men visst, vab- och sjukvårdsregler är bättre i Sverige. Det finns också beskattningsregler som kan krångla till det. I framtiden vill jag jobba på verksamhetssidan. Jag skulle nog börja med att leta jobb i Danmark, men fick jag ett uppdrag i Sverige som jag verkligen ville ha, skulle jag nog kunna tänka mig att kompromissa lite med lönen.

Fakta

Namn: Maya Retzlaff.
Ålder: 34 år.
Bor: I Malmö med sin sambo.
Utbildning: Systemvetenskap, Lunds universitet, interaktionsteknologi, Malmö högskola, kurser i it-säkerhet, organisation och ledarskap.
Karriär: Javautvecklare på Windh och Media Catalyst i Amsterdam, it-säkerhetskonsult på Cybercom i Köpenhamn.
Fritidsintressen: Läser mycket böcker, är frivilligarbetare på biografen Spegeln, gillar att laga mat och ta del av Malmös nattliv.
Drömjobb: ”Drömjobbet har jag, men jag skulle väldigt gärna jobba utomlands igen, till exempel i Singapore. Något nytt och utmanande, gärna med informationssäkerhet.”