Den första frågan man ska ställa sig är varför man över huvud taget ska byta jobb. Det finns egentligen ingen anledning att byta till något liknande, utan det är viktigt att komma till något utvecklande och nytt. Det anser Nils Källmark, konsult på chefsrekryteringsföretaget Accord Group.

Det är just ordet utveckling som tycks vara nyckeln till om det är dags att se sig om på marknaden eller inte. För så länge du utvecklas i din roll eller på företaget som sådant, ja då finns det ju egentligen ingen anledning att byta arbetsgivare.

– När du inte längre känner att du lär dig något mer på ditt område eller något helt nytt, då är det dags att söka nytt jobb. Den absolut bästa anledningen till att byta är just för att lära sig nya saker, det är väldigt bra för cv:t.

Sedan kan det självklart finnas andra anledningar. Det kan handla om att du vill byta bransch, har fått en ny chef som du inte fungerar med eller att ett gäng kolleger slutar samtidigt. Kom ihåg att det inte alltid är helt lätt att vara ny på ett företag. Snarare är det lite som att börja om från noll, påpekar Nils Källmark. Det är nya kolleger och andra rutiner, och dessutom är det ofta ”sist in, först ut” som gäller.

Hur ofta kan man byta jobb utan att det ser konstigt ut i cv:t?
– Det är inte bra att byta jobb för ofta, då blir du en hoppjerka. Att byta vartannat eller var tredje år tycker jag är för ofta. Men visst, finns det en förklaring till varför är det inga konstigheter. Om du däremot stannat fyra till fem år på samma arbetsplats är det nog få som ställer sig frågan varför du bytt.

Kan man rent av stanna för länge?
– Byter man ansvar eller om företaget utvecklas mycket är det inga konstigheter med att stanna många år på en och samma arbetsplats. Om man däremot gör i samma sak år ut och år in är det annorlunda. En person som haft samma arbetsuppgifter i 15 år är svår att rekrytera.

För att nästa karriärkliv ska göras i rätt riktning gäller det att utgå från att du hela tiden lär dig något nytt och tar dig an nya ansvarsområden. Se också till att jobba på ett bra företag med gott marknadsrenommé. Det ska hellre vara ett känt än ett okänt företag. Dessutom har ju många stora företag också bättre utbildningsmöjligheter, tipsar Nils Källmark.

– Jobbytet ska ge dig en personlig utveckling. Därför är det viktigaste av allt att du byter jobb för din egen skull, inte för någon annans.

Fakta

Se till att få ditt nya anställningskontrakt innan du säger upp dig.

Motivera. Handlar det om relationen till chefen, säg det. ”Jag klarar inte att du petar i mitt arbete”, ”jag känner att du inte litar på mig” eller liknande. Tala klarspråk.

Det är viktigt att lämna med en bra relation. Var kvar den tid som krävs och se till att skiljas som vänner.

I fall du lämnar en arbetsplats på grund av interna konflikter – var ärlig. Om du hittar på något kommer det i alla fall fram.

”Lön är ju alltid en förhandlingssak, men det är också viktigt att lägga sig någorlunda rätt när de frågar efter anspråk. Såväl att lägga sig för högt som att lägga sig för lågt kan vara pinsamt. Kolla gärna först upp vilka lönenivåer det är inom företaget och den yrkesroll du söker. För att ge en riktlinje är mellan 15 och 20 procents påslag rimligt. Byter du jobb till att bli chef för en större arbetsgrupp är det vanligtvis högre än så.”