Redan för ett drygt år sedan höll Knowits seniorutvecklare Kai Sevelin sin första föreläsning om Windows 8 för ett 30-tal av företagets konsulter, efter att själv ha deltagit på Microsofts konferens Microsoft build.

– Releasen av Windows 8 är väldigt viktig för oss. Windows har 85 procent av operativmarknaden, säger han om Microsofts lansering i slutet av oktober.

Under det gångna året har Knowit jobbat aktivt med det på många sätt, något som intensifierats de senaste tre månaderna. Bland annat har en grupp utvecklare byggt ett internt bokningssystem för kontoret baserat på Windows 8.

– Det har gjort att vi själva lärt oss mer samtidigt som vi nu har ett case att visa våra kunder, förklarar Kai Sevelin och tillägger att företaget även tagit fram en Windows 8-app för norska TV2.

– Vi har också en kompetensgrupp som ser över hur vi ska sprida kunskapen internt. Det är vårt mål, att hålla så mycket det bara går internt. Det är bra både för dem som lär ut och de som lär sig programmet.

HiQ har valt att bevaka Windows ett drygt halvår innan operativsystemet släpptes. En kärna av utvecklare, varav ett tiotal på HiQ Stockholm, har följt de prereleaser som släppts. Dessutom har konsultbolaget ett utvecklingscenter i Moskva med mellan 30 och 40 medarbetare som har stort fokus på mobilitet. Även där stärker de nu sin kompetens inom Windows 8.

– Vi har förberett oss. Windows 8 är ett homogent operativsystem för både datorer och smarttelefoners och för vår del har lanseringen en stor betydelse eftersom vi har ett särskilt fokus på mobilt, säger Bosse Ringdahl, vd på HiQ Stockholm.

Flera hundra av HiQs 1 300 anställda jobbar med mobilitet. Därför följer de utvecklingen inom Windows 8 extra noggrant just nu, både genom utvecklarseminarier och mässor.

– Den grupp som tittat närmare på Windows 8 fortsätter att studera egenskaperna i systemet. Men de har också i uppdrag att se var man hittar duktig kompetens på området, vilka communities man kan hämta information ifrån och hur vi ska vidareutbilda de anställda när nya releaser kommer, tillägger han.

Logica är ytterligare en aktör som aktivt ägnat sig åt Windows 8 långt innan lanseringen.

– Ett av våra främsta affärsområden handlar om arbetsplatsen, därför är det ett måste för oss att vara med tidigt. Vi har redan pilotprojekt ute hos några av våra kunder där vi testar Windows 8. Dessutom har vi konkreta projektförfrågningar, säger Peter Petersen, specialistsäljare på Logica.

Kompetensutvecklingen inom konsultföretaget äger rum på flera nivåer. De anställda har själva haft Windows 8 som sitt arbetsredskap sedan i somras för att kunna utvärdera operativsystemet, men också för att få förståelse för hur det påverkar kundernas användare.

– Vi har intern kompetensutveckling, presentationer där både vi och Microsoft deltar, och regelrätt utbildning. Det är också viktigt för oss att medarbetarna är certifierade.

Något som Logica använder sig av för att sprida kunskap internt är kompetensnoder. I noderna runt arbetsplatstjänster har Logica ett par hundra svenska medlemmar, plus ett antal från Logicas andra länder i Norden och resten av världen.

– Där delar anställda bland annat med sig av erfarenheter från pågående uppdrag och projekt. Många testar också själva Windows 8 och berättar om det de lär sig på egen hand för de andra medlemmarna i noderna, säger Peter Petersen.