Många känner att de vill ge sin karriär en skjuts under det nya året. Det är hårda tider på arbetsmarknaden och för att lyckas gäller det att ligga steget före. Det första du bör göra är att fundera på vad du har för mål, enligt Cathrine Lennesten, karriärrådgivare och vice vd på New Career, som jobbar med karriärplanering.

– Sedan är det dags att börja kommunicera vad det är du vill. Var nyfiken på andras jobb och ställ frågor så kanske du blir påtänkt för en befordran eller en ny tjänst.

– För att lyckas med din karriär måste du jobba med ditt nätverk. Jag brukar säga till dem som ska söka jobb att de ska ha minst två –tre externa luncher i veckan.

Linkedin är ett bra verktyg för att leta upp folk, anser Cathrine Lennesten.

Det är även en god idé att läsa på om företag du är intresserad av och ta kontakt med beslutsfattare där, anser Hans Engberg, karriärrådgivare och vd på företaget Emperator, som bland annat jobbar med karriärrådgivning.

Det räcker nämligen inte att söka de jobb som annonseras ut. Ungefär 80 procent av alla jobb tillsätts via kontakter, hävdar han.

– Nätverk och att kunna marknadsföra sig själv blir viktigare. Förut kunde man bara vara himla duktig och bli uppskattad för det, men det är svårare i dag, säger Cathrine Lennesten.

När du söker ett jobb är det ett måste att lyfta fram vad du kan på ett bra sätt, enligt Hans Engberg.

– Det är viktigt med en tydlig kompetensprofil och du måste vara tydlig med affärsnyttan med dina kompetenser, säger han.

Det är även bra att övertyga den potentiella arbetsgivaren om att du delar företagets visioner. Då är förutsättningarna goda för att du kommer att ha kul på jobbet, och det är det viktigaste av allt, enligt Hans Engberg.

– Det spelar inte någon roll hur mycket kompetens du har om du inte har kul. Om du har kul så blir du väldigt bra på det du gör.

Fakta

Står och stampar i din karriär och är osäker på vart du vill? Då är du inte ensam. Att bestämma sig för ett mål är ibland lättare sagt än gjort. En bra start är att fundera på:

Vad har jag för egenskaper och vilken är min värdegrund?

Vad med mitt nuvarande jobb gillar jag och vad ogillar jag?

Vad innebär framgång?

Trivs jag i den grupp jag jobbar i och vilken arbetsmiljö vill jag ha?

Vad motiverar mig och när har jag riktigt kul på jobbet?

Vilken av mina kompetenser vill jag använda mig av på jobbet?

Hur vill jag att jobbet ska hänga ihop med mitt övriga liv – vill jag exempelvis kunna hämta barn tidigt?

Källa: Hans Engberg och Cathrine Lennesten.