Det var i slutet av oktober 2012. Martin Källström och Oskar Kalmaru behövde pengar. Tillsammans hade de skapat lifelogging-kameran Memoto. Prototyparbetet var mer eller mindre färdigt. Nu gällde det att finansiera massproduktion och utveckling av den medföljande Iphoneappen.

De vände sig till gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter, men var osäkra på var de skulle lägga ribban. En Kickstarterkampanj måste nå målbeloppet inom utsatt tid, annars betraktas den som misslyckad och pengarna dras tillbaka. Frågan var alltså hur mycket pengar Memoto kunde tänkas dra in.

Martin Källström och Oskar Kalmaru bestämde sig för 50 000 dollar. Visst, de själva trodde på idén och de vänner som fått kika på kameran var entusiastiska, men Memoto var ett oprövat kort.

Lifelogging är inget nytt begrepp. Det har forskats på området i mer än 30 år, men få hade provat att förpacka idén i en liten, behändig pryl som Memoto.

– Det sista vi ville var att bli en misslyckad Kickstarter. Det hade gett oss dåligt rykte direkt. Vi hade blivit kända som de där som inte nådde fram, säger Oskar Kalmaru.

Fem efter att insamlingen startade var Memoto i mål. Och pengarna fortsatte att strömma in. Den 30 november 2012, vid kampanjens slutdatum, hade Martin Källström och Oskar Kalmaru samlat in en halv miljon dollar. Drygt två tusen kameror var beställda.

– De första dygnen var vi chockade. Sedan övergick det i någon form av insikt. Nu gällde det att leverera, säger Oskar Kalmaru.

Martin Källström och Oskar Kalmaru är två av sex grundare bakom Memoto, som startades sommaren 2012. Martin Källström har läst till civilingenjör i datateknik på Linköpings universitet. Oskar Kalmaru är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. De är båda erfarna entreprenörer: Martin Källström startade och drev bloggtjänsten Twingly, Oskar Kalmaru startade den svenska videosajten Bubblare.se som senare såldes till Eniro.

– Att starta någonting själv innebär att man ser det växa fram från grunden. Det skapar väldigt starka band mellan en själv och företaget. Det blir aldrig tråkigt, och det finns otroligt mycket energi att hämta i det, säger Oskar Kalmaru.

– Som entreprenör lär man sig nya saker hela tiden. Varje dag finns det nya problem att hantera. Det var därför jag lämnade Twingly. Efter ett antal år insåg jag att det bara var förvaltning kvar, säger Martin Källström.

De första färdiga Memotokamerorna ska börja levereras någon gång i april. Bolaget har vuxit till 15 anställda och Memoto räknas numera till den växande skara av nystartade it-företag med rötter i Sverige som fått stor uppmärksamhet även internationellt.

Martin Källström och Oskar Kalmaru gläds åt den utvecklingen, som de hoppas kan locka fler med entreprenörsdrömmar att prova sina idéer i verkligheten. Den sista tiden på universitetet är utmärkt för just det, tipsar Oskar Kalmaru.

– Jag startade mitt första företag när jag gick i skolan. CSN är en fantastisk finansiär. Man kan läsa några strökurser samtidigt och går det åt pipan kan man alltid gå tillbaka till skolbänken, säger han.

Den relativt stabila arbetsmarknaden för it-utbildade gör också att riskerna är mindre, anser Martin Källström. Det är när jobberbjudandena haglar man bör ta chansen:

– I dag finns en bra arbetsmarknad att falla tillbaka på. Ingenjörer kan få jobb väldigt enkelt. Det är det perfekta läget, säger han.

I arbetet med Memotokameran sökte Martin Källström hjälp och inspiration från både den akademiska världen och andra entreprenörer. Företagare i Sverige underskattar ofta den hjälp som finns att få från statligt håll, menar han:

– Man måste sätta sig in i hur det svenska innovationssystemet fungerar. Det finns oerhört mycket bra resurser, både i form av pengar och rådgivning. Det är precis lika enkelt att starta företag i Sverige som i San Francisco eller New York. De har fler affärsänglar, men här går staten in och stöttar i tidiga faser, säger han.

Viktigast för den blivande entreprenören är ändå att ha en dröm och viljestyrkan som krävs för att göra verklighet av den:

– Jag hör ofta folk säga ”men jag har inga idéer”. Det tror jag inte på. Alla har drömmar. Misstaget är att tro att ens dröm är värdelös, för man ser ingen annan som byggt ett företag på samma idé. Det är fel. Det är då den verkligen är värdefull, säger Martin Källström.

– När den switchen slår om och man inser att ens idéer har ett värde, det är då man får drivkraften att förverkliga det.

Fakta

Memoto är en så kallad Lifelogging-kamera, som fästs på skjortan eller kavaslaget och tar två bilder i minuten så länge den är påslagen. De kan sedan sorteras genom den medföljande Iphone-appen och delas via exempelvis Facebook. De första exemplaren av kameran levereras i april.

Kickstarter.com är en sajt för grupp-finansiering. Där kan entreprenörer söka finansiering från allmänheten i olika former av projekt. Andra liknande sajter är Indiegogo och svenska Fundedbyme.

Bland andra uppmärksammade Kickstarterframgångarna märks den smarta klockan Pebble, spelkonsolen Ouya och dokumentärfilmen Mojang: The Making of Minecraft.