Test är ett hantverksyrke. Ju mer kunskap och erfarenhet en testare har i bagaget, desto bättre blir sannolikt slutresultatet av den testade mjukvaran. Så har det alltid varit, men på senare tid har andra sanningar ställts på sin spets. Till exempel den om att utvecklare enbart sysslar med utveckling och testare enbart med test.

– Tidigare satt testaren långt från utvecklaren, men med de agila projekten är de vattentäta skotten helt borta. Test och utveckling går hand i hand och ansvaret för kvalitet är gemensamt. Detta kräver välutbildade testare som hanterar frågeställningar inom andra områden än enbart test, säger Magnus C Ohlsson, teststrateg på företaget System Verification.

Han har arbetat med programutveckling i snart tjugo år, de senaste tre som teststrateg och utbildare på System Verification. Och han har sett branschen förändras. Testare blir alltmer experter på ett specifikt område. Undantaget är de testare som blir generalister och kvalitetscoacher, vars uppgift är att stötta andra delar med kvalitetssäkring.

Klart är dock att testarens tidigare roll förändras. En anledning är att användarens upplevelse ses som viktigare nu.

– Förr användes test för att ”röka ut” buggar och andra fel, men i takt med att våra krav på upplevelse blir allt högre måste kvalitetssäkring integreras med utvecklingen. Ett typiskt exempel är den första Iphone. Tekniskt sett var den undermålig, med tappade samtal och dålig batteritid, men den erbjöd användaren en bra känsla. I dag kan testare som är med från start i mjukvaruprojekt se till att såväl funktion som upplevelse följs åt, säger Magnus C Ohlsson.

Hans bästa råd för att vara framgångsrik som testare är att ha gedigen grundkunskap om programmering och testning, ständigt utöka sin kunskap, vara skicklig med verktygen, och – inte minst – vara öppen för förändring.

– Alla testare bör gå kvalificerade utbildningar inom krav och test, och möjligtvis även certifiera sig. Utöver det finns mycket att lära genom att vara aktiv på webbforum som testzonen.se, gå på konferenser som Let’s Test och liknande. Att delta i diskussioner med kollegor och andra testare är ett bra sätt att reflektera över sitt eget sätt att arbeta, säger han.

Fakta

  • Systemvirtualisering för att snabbare komma i gång med testningen när man bygger system som ska integreras med många andra system.
  • Automatiseringsverktyg som använder sig av bildigenkänning för att skapa effektiv testning av grafiska gränssnitt.
  • Optimeringstekniker för hur man väljer regressionstestfall när antalet produktvarianter ökar.

Såhär ser snittlönerna ut:

  • Sthlm/Mälardalen
Testare: 40 962 kr
Testledare: 44 375 kr
  • Västsverige
Testare: 35 298 kr
Testledare: 37 791 kr
  • Sydsverige

Testare: 37 715 kr
Testledare: 42 300 kr

  • Östra Götaland
Testare: 41 000 kr
Testledare: 40 833 kr
  • Västra Svealand
Testare: 30 217 kr
Testledare: 34 167 kr
  • Nedre Norrland

Testare: 37 790 kr
Testledare: 39 191 kr

  • Övre Norrland

Testare: 33 854 kr
Testledare: 35 150 kr

Total:
Testare: 38 088 kr
Testledare: 40 901 kr

Källa: IT-lönebarometerns 2013