Nio av tio beslutsfattare inom it anser att mjukvarutester och kvalitetssäkring tillhör de allra viktigaste it-uppgifterna. Det visar en undersökning från Pierre Audoin Consultants 2011.

För Sigge Birgisson är test och kvalitet vardag. Han jobbar som testkonsult på Jayway i Malmö och har varit inblandad i projekt som mobilföretaget 3:s nya företagsväxel samt Sony Select – en Androidbaserad surfplatteapp som leder användaren till webbplatser som valts ut och anpassats av Sony. Den senaste tiden har han arbetat som testcoach, bland annat hos företaget Infomaker som står bakom tidningssystemet Newspilot. Som coach håller han bland annat kurser och föreläsningar i test.

– Jag har valt att bredda mig och bli expert på testning generellt. Den naturliga karriärvägen är annars testspecialist eller projektledare, säger Sigge Birgisson.

Nu ska han till Australien för att jobba med test på Atlassian, ett företag som genom sina verktyg för mjukvaruutveckling anses ligga i framkant inom utvecklingsmetodik och testning. Jobbet fick Sigge genom att synas och höras på konferenser och bloggar.

– Framför allt var Atlassian intresserade av mina presentationer om Developers Exploratory Testing. Det handlar om att utvecklingsteamet tillsammans är ansvariga för kvaliteten i produkten, säger han.

En stor förändring för testbranschen de senaste två tre åren är att det nu finns både akademiska kurser och utbildningar inom test och yrkesskolor. Det konstaterar Magnus Lindblom, styrelseordförande i Swedish Association for Software Testing.

– Test är fortsatt hett, vilket bland annat märks genom många jobbannonser Det är svårt att lyckas rekrytera alla som behövs, säger Magnus Lindblom.