69 procent av alla jobb tillsätts på andra grunder än rena meriter. Vänner och bekanta eller kontakter mellan arbetsgivaren och den arbetssökande är dominerande vägar till nya jobb. Detta enligt siffror från SCB som Jusektidningen har tagit del av. Bara tre av tio anställningar bygger alltså helt på personens kvalifikationer och meriter.

Liknande signaler kommer från arbetsgivarhåll. 78 procent av företagen har använt informella kontakter som rekryteringsväg, enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsbarometer, skriver tidningen. Det är dessutom en siffra som ökar.

Viveka Andersson har en bakgrund på både Microsoft och Oracle, men är i dag karriärrådgivare. Hon skriver under på att personliga nätverk och rekommendationer blir allt viktigare. När man visar upp sig gäller det att inte bara berätta vad man har gjort, utan också vad man vill göra, säger hon. På så sätt kan rekrytering via informella kanaler leda till mer spännande jobb.

– På de stora sajterna är det lätt att försvinna i mängden. Där lägger du in information om vad du har gjort, men det framgår sällan vad du vill göra. Linkedin är en av få kanaler där du kan visa det. I it-branschen måste man hela tiden se framåt, säger hon.

– Använd sammanfattningen för att beskriva vad du verkligen vill göra. Var så specifik du kan. För en tekniker är det ganska enkelt – ange tydligt om du till exempel vill jobba med utveckling. Vissa kanske är konsulter i dag men inte vill vara det. Då är det bra att vara tydlig.

Att vara aktiv i nätverk på rekryteringssajter kan vara ett bra sätt att skicka signaler om vilka områden man vill utvecklas inom. Sådan information är högintressant för arbetsgivare, enligt Viveka Andersson.

– Man kan visa att man är en del av Linux- eller Windowsvärlden genom nätverken, till exempel.

Efterfrågan på kvalificerad arbetskraft inom it är fortsatt stor. Det ökar möjligheterna att få nya jobb, även om de innebär att karriären går i en ny riktning.

– Det är inte en arbetslös skara, de här människorna är eftertraktade. Därför kan de utveckla sig.