Det är inga mindre än Google som för femte året i rad tar hem förstaplatsen på employer branding-företaget Universums lista över ekonomi- och ingenjörsstudenters drömjobb.

På ingenjörernas lista dominerar it-giganterna och i år har Microsoft stigit till en andraplats och petar därmed ner IBM till en bronsplats. På fjärdeplats hittar vi Apple.

För ekonomerna är det bland annat de stora revisionsbyråerna som lockar, där Ernst & Young har klättrat från en sjätte- till en andraplats. På ekonomernas lista hamnar nästa it-företag efter Google först på femte- och sjätteplats med Microsoft respektive Apple.

Undersökningen består av svar från 200 000 studenter från de 12 största ekonomierna och svenska studenter är därmed inte representerade i undersökningen. Två svenska företag hittas dock lite längre ned på listorna och det är Ikea som tar plats 24 hos ekonomerna och plats 36 hos ingenjörerna, samt Volvo som hamnar näst sist hos ingenjörerna.

– För svenska företag är det avgörande att kunna rekrytera kompetenta medarbetare också i andra länder, säger Petter Nylander, vd på Universum, i ett pressmeddelande.

Under hösten 2012 hade Google 80 anställda i Sverige och de högsta snittlönerna bland samtliga it-bolag med 1 230 000 kronor per år.

Topp 10 arbetsgivare bland ingenjörsstudenter

 1. Google
 2. Microsoft
 3. IBM
 4. Apple
 5. BMW Group
 6. GE
 7. Intel
 8. Siemens
 9. Sony
 10. Shell

Topp 10 arbetsgivare bland ekonomistudenter

 1. Google
 2. Ernst & Young
 3. Goldman Sachs
 4. PwC (PricewaterhouseCoopers)
 5. Microsoft
 6. Apple
 7. Deloitte
 8. KPMG
 9. Coca-Cola
 10. P&G

Fakta

Listan sammanställs av employer branding-företaget Universum och består av enkätsvar från 200 000 ekonomi- och ingenjörsstuderande från världens 12 största ekonomier: Australien, Brasilien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Indien, Italien, Japan, Ryssland, Storbritannien och USA.

Hela listan hittar du här.