Kompetens inom it-säkerhet efterfrågas allt mer på företagen. Därför startade Chalmers tekniska högskola för ett år sedan ett utbildningspaket med den inriktningen. Säkerhetstänkandet behövs på alla nivåer inom design, utveckling och förvaltning av system. Och behovet fortsätter att växa, enligt Andrei Sabelfeld, forskare och lärare i säkerhet på Chalmers.

– Avslöjanden som NSAs övervakning på nätet är naturligtvis en ögonöppnare, men även generellt inser allt fler hur viktigt det är att skydda sin information. Den ökade globaliseringen bidrar till att it-säkerheten hamnar högre upp på agendan, säger Andrei Sabelfeld.

Samtidigt som utbildningspaketet innebär en fördjupning har det också en stor bredd, konstaterar han.

– Vår filosofi är att det är viktigt att täcka it-säkerhet både i interna system, databaser och distribuerade system.

Tanken är att det ska passa studenter från olika masterprogram. De flesta som gått utbildningen kommer från masterprogram i nätverk och system, eller i datavetenskap. Några kommer från programutveckling och matematik.

Starten har varit väldigt bra och både studenter, företag och forskare är nöjda, berättar Andrei Sabelfeld.

– Den här utbildningen är en av de största inom it-säkerhet i landet och jag tror att fler kommer att följa efter. Jag vet bland annat att Uppsala funderar på en stor investering på utbildning inom området.

Efter utbildningen finns det många vägar att gå och studenterna är en eftertraktad grupp hos allt från konsultbolag till stora industriföretag. De vill ha personer som har med sig säkerhetstänkandet i hela processen, enligt Andrei Sabelfeld.

– Säkerheten ska inte vara något man lägger till på slutet. Både små och stora företag inser att konsekvenserna kan bli enorma om man tummar på it-säkerheten.

Fakta

Chalmers it-säkerhetsutbildning består av fyra kurser. Sammantaget motsvarar de ett halvårs studier:

1. Grundläggande it-säkerhet.

2. Krypto-teknik.

3. Språkbaserad säkerhet.

4. Nätverks-säkerhet.