Känslan av att ha för mycket att göra leder lätt till att vi blir ineffektiva och arbetar omständigt med fler uppgifter samtidigt istället för att ta tag i dem en och en. Lägg till distraktioner i form av en full inkorg och sociala medier och inget blir gjort.

The Next Web har sammanställt en lista över tio tips som får igång produktiviteten igen.

1. Gör om din att-göra lista

Det bästa sättet att få saker gjort är inte alltid genom att göra en lång, tillsynes oändlig, lista med saker som behöver tas tag i. För ett mer effektivt sätt att beta av uppgifter kan du istället göra ett schema över vad som ska göras och när det ska göras.

2. Undvik möten som pesten

Du behöver förmodligen inte närvara på varenda möte du blir inbjuden till. Prioritera de möten som faktiskt berör dig och din tjänst, annars är det stor risk att du istället förlorar dyrbar tid som du istället kunde spendera med att göra klart arbetsuppgifter.

3. Skaffa en hobby

Detta låter kanske kontra-produktivt, men att spendera tid på något annat - som till exempel att spela innebandy med kollegorna en dag i veckan - har en positiv effekt på produktiviteten. Att ha något att se fram emot efter arbetstid manar till noggrannare planering och motiverar oss att genomföra våra arbetsuppgifter mer effektivt för att frigöra tid till annat.

4. Skippa perfektionismen

Om du ältar över småsaker och ofta börjar om från scratch kommer du inte bara ta död på din egen produktivitet utan även arbetslagets. Sikta på att bli klar med 80 procent av en uppgift istället för 100, då kommer de sista 20 procenten att komma av sig självt eftersom det inte blir samma press.

5. Få en tidig start

Att komma in en timme tidigare på morgonen eller göra lite arbete på söndagkvällen kan frigöra tid som behövs för att du ska kunna fokusera fullt ut på större uppgifter, och göra klart dem utan avbrott.

6. Lita på dina kollegor

Att försöka ta hand om allt själv och inte släppa in dina kollegor vid stora projekt kommer både göra dig utmattad och utstött. Att lita på att andra kommer göra sin del av jobbet kommer spara in tid och energi.

7. Minimera antalet distraktioner

Att kedja fast sig själv vid skrivbordet gör knappast något under för produktiviteten om du konstant surfar på Facebook, kollar telefonen eller skannar av nyhetssajter. Sätt tydligare ramar och håll dig inom dem.

8. Sätt gränser för mejlandet

För många är mejl en stor bromskloss som hämmar produktiviteten om man jämt förväntas svara på allt i samma sekund det hamnar i inkorgen. Välj iställert ett par tillfällen under dagen då du ser till att göra all mejlkorrespondens. Klargör dina rutiner för dem du har mest kontakt med och be dem kontakta dig via telefon om ärendet är akut.

9. Planera mindre

Ofta går för mycket tid åt att planera vad som behöver göras, istället för att bara ta tag i saker och ting. Du kan alltid backa ett steg och planera under processens gång, men i de flesta fall är det vikitigaste att bara komma igång istället för att planera in i minsta detalj vad som ska göras.

10. Undvik tunnelseende

Att vara produktiv innebär inte att jobba många timmar i sträck med en uppgift. Kom ihåg att pauser är viktigt för att hjärnan ska ha en chans att återhämta sig.