Vardagseffektivitet är ett ämne som för många är bekant, men som det inte är så lätt att sätta fingret på vad det egentligen innebär.

– Det kan handla om allt från rutiner som att knyta skor på det snabbaste sättet, till mer eller mindre avancerade system för att få mer gjort på jobbet. Men den grundläggande ambitionen är att göra mycket på kort tid för att göra roligare saker längre, säger projektledaren Kajsa Björn.

Inom de flesta yrken och roller blir det allt mer administrativa uppgifter vilket tar upp tid, samtidigt som vi ställer höga krav på oss själva – vi ska vara den bästa partnern, föräldern och kollegan. Pressen från både yrkes- och privatliv bygger upp stress och ökar antalet slentrian- och rutinmässiga handlingar som gör oss ineffektiva, både på och utanför jobbet.

– Jag har hört om flera fall där högt uppsatta företagsledare negligerar vardagssysslor för att de är så fokuserade på jobbet, en fick till och med elen avstängd hemma för att han glömt betala räkningen. För att få ihop vardagen måste man vara lite av en projektledare i hemmet också, säger Kajsa Björn.

Kajsa Björns tre tips för att bli mer effektiv i vardagen:

1. Börja tänka kring vardagseffektivitet.
Det viktigaste för att bli effektivare är att börja tänka kring det överhuvudtaget och det behöver inte vara på någon avancerad nivå. Börja i liten skala och fundera kring varför du gör vissa saker (kanske bara av gammal vana?) och hur du kan göra dem på ett mer effektivt sätt. Kom ihåg att vardagseffektivitet inte handlar om att göra fler saker, utan att göra saker bättre.

2. Skapa ett system.
Välj ett system som funkar för just dig. Om det är anteckningsblock, post-it lappar eller en mobilapp spelar ingen roll, bara du är konsekvent och inte sprider ut ditt system i olika former eller försöker ha allt i huvudet. Att ha ett system där du ser vad och varför du ska göra något hjälper mer än man kan tro, även om du i vissa fall inte vet exakt hur en uppgift ska lösas.

3. Dela med dig.
Att berätta för andra om dina små knep för vardagseffektivitet gör det mycket roligare att jobba kring det och dessutom kan du få fler bra tips från andra personer i din omgivning. Sätt ingen prestige på att det ska vara något avancerat, effektivitet kan hittas överallt.


Kajsa Björn är sektionschef inom projektledning på ÅF och entusiast inom vardagseffektivitet. Hon är bland annat med och driver Produktivitetsbloggen.