Läs också:
Strålande arbetsmarknad även på sikt.
Nu sticker lönerna iväg.

Att ha ännu mer kontakt med kunderna var det som lockade när Fredrik Kraft gick från Dotnetutveckling till att jobba som it-arkitekt. I dag är han bryggan mellan it och verksamhet på Volvo IT, mitt i en jätteförändring på företaget.

För tio år sedan tröttnade Fredrik Kraft på jobbet som programmerare. Han hade inte särskilt mycket kontakt med kunder och användare och han tyckte att det var för mycket som var repetitivt. När han hade kommit på en lösning var det inte så spännande att göra det tio gånger till.

– Jag insåg att jag gillar mönster och strukturer mer än detaljerna och jag ville interagera med andra. Jobbet som lösningsarkitekt är mer kreativt och jag har definitivt mer kundkontakter.

2005 började han som lösningsarkitekt på Volvo IT i Göteborg och han är mycket nöjd med sitt byte.

Sedan snart ett år tillbaka har han även titeln lead architect i ett stort förändringsprogram på Volvo IT. Det går ut på att göra företaget mer serviceorienterat baserat på Itil-processer.

Det är Fredrik Krafts uppgift att hjälpa kunderna och få dem att förstå hur de ska jobba för att passa in standardlösningarna i sin dagliga verksamhet och vad som ger dem tillräckligt mycket värde till en acceptabel kostnad.

– Där är min roll att vara bryggan mellan affärssidan och it. Jobbet går mycket ut på att förklara hur standardprodukterna vi använder löser behoven för våra partner inom Volvo och externa kunder. Det gäller alla våra tjänster, från ax till limpa.

Så du är i skottlinjen från två håll då?

– Haha, ja det kan man säga. It-lösningen i sig är den absolut minsta biten. Jag får ofta agera både psykolog och pedagog. Det är viktigt med både tydlighet och ödmjukhet.

En vanlig arbetsdag består av många möten. Möten med olika delar av verksamheten för att förklara hur lösningen påverkar dem och med representanter från de olika it-delprojekten så att de förstår hur de ska leverera lösningen.

– Det handlar om att stötta, men också om att hålla ihop helheten för delprojekten och få kontroll på interaktionen dem emellan.

Det roligaste med hans jobb är när kunderna blir nöjda och han tycker om att det är ett så socialt jobb.

– Jag får träffa olika sorters personer hela tiden för det är så många roller inblandade i ett projekt. Det är väldigt tillfredsställande att få interagera med så många människor.

Volvo är så stort att det aldrig blir enformigt, påpekar han. Det finns alltid nya möjligheter och vinklingar. I och med att Volvo IT är ett globalt företag innebär det också att han jobbar mycket i multikulturella miljöer.

– Det är spännande och roligt. Jag pratar engelska i princip hela dagarna och i mitt nuvarande projekt sitter många av kollegorna i Europa och i Asien.

Jobbet kan också vara ganska tufft, konstaterar han. Ibland kan det vara svårt att få alla att gå åt samma håll.

– Att hantera förväntningar är en stor del av arbetet och inte alltid lätt. Ibland känner jag att jag inte räcker till. Det vi gör nu påverkar en halv miljon personer inom Volvogruppen och externt så frågeställningarna kan bli ganska stora, säger Fredrik Kraft.

Fakta

1. Utveckla dina presentationsfärdigheter så att du till exempel kan presentera beslutsunderlag för en styrgrupp på ett bra sätt. Det är viktigt att lära sig att översätta teknikvärlden till affärsvärlden och att lägga sin presentation på en nivå som inte är för teknikfokuserad.

2. Koppla det du gör till värdet för kunden. Det är viktigt att kunna finna sig i att ta fram en lösning som är ”good enough” och inte bara bygga vidare för att det är roligt.

3. Ta hjälp av andra duktiga personer om det är något du inte behärskar. Många utvecklare och arkitekter tror att de kan allt, men det kan ingen.