Cecilia Borg är produktstrateg för Java på Oracle. Hennes arbetsplats är Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm. Nyligen kom hon tillbaka från sin andra föräldraledighet och rivstartade med att hålla föredrag på den nordiska utvecklarkonferensen Öredev i Malmö.

– Jag försökte peppa Javacommunityn att bidra till utvecklingen av Javakoden, till exempel att hitta buggar, säger Cecilia Borg.

Gänget i Münchenbryggeriet är den näst största gruppen Javautvecklare som finns inom Oracle. Chefen sitter i Kanada.

När Java blev öppen källkod började Oracle samarbeta med andra it-leverantörer som är engagerade i plattformen, exempelvis IBM och Red Hat. Samarbetet och utvecklingen av Java som öppen källkod sker inom ramen för Open Java Development Kit, OpenJDK, vilket är en öppen implementation av den grundläggande Javamiljön.

Att kombinera ett internationellt jobb med föräldrarollen kräver en del planerande. Hon har dragit ned på resandet och sköter kontakterna från sitt hem på kvällstid.

– När barnen har somnat kan jag koppla upp mig mot mina samarbetspartner i Kalifornien. Det gör jag inte varje kväll, men i går var jag uppkopplad med dem mellan klockan nio och tio.

Från början var hennes karriär inte alls inriktad på öppen källkod.

– Jag började programmera i en stängd JVM i språket C och jag tycker att det är en enorm styrka av Oracle att driva Java som öppen källkod.

Hon studerade datateknik vid Kungliga Tekniska högskolan och gjorde examensarbetet på forskningsinstitutet Sics, men det var inget för henne.

– Jag ville ut i näringslivet och ut-veckla applikationer som fungerar ute hos kunder.

I början av 2000-talet fanns företaget Appeal Virtual Machines. Det hade startats av nio teknologer från KTH som utvecklat en virtuell Javamaskin, JVM. Namnet var Jrockit och den konkurrerade med självaste Sun. Bland teknologerna på KTH, och inom Javacommunityn i allmänhet, hade företaget kultstatus. Cecilia Borg sökte jobb på företaget och blev kallad till en intervju.

– Bara att bli kallad till en intervju var stort. Att jag sen fick jobbet var så klart ännu större.

Det var bara ett aber. Hon sökte jobb på ett svenskt startupföretag, men kom att börja på ett amerikanskt it-bolag. Under anställningsprocessen passade nämligen Bea Systems på att köpa Appeal Virtual Machines.

Hennes uppdrag blev att utveckla Jrockit, som var programmerad i C och avsedd för Javaservrar.

2008 köpte Oracle Bea Systems för närmare 60 miljarder kronor och sedan dess är hon anställd av Oracle.

Numera är Jrockit och Hotspot, som var Suns motsvarighet, sammanslagna. Mycket av vidareutvecklingen sker på utvecklingscentret i Münchenbryggeriet, men i det arbetat är Cecilia Borg inte involverad.

– Nej, skriv inte att jag programmerar. Jag kan läsa kod och ha synpunkter, men det innebär inte att jag programmerar.

Nu arbetar hon för att underlätta för den gigantiska Javacommunityn att bidra till koden. Totalt är ungefär 150 000 medlemmar och i exempelvis Brasilien finns en grupp med 40 000. I Sverige har användargrupperna omkring 4 500 medlemmar.

– De anordnar möten på kvällstid där medlemmarna kan samlas för att fixa buggar i Javakoden.

Cecilia Borgs arbete har ingen speciell deadline, hon ska bara se till att öka engagemanget för att bidra till Javakoden. Men allt sker på ett organiserat sätt.

– Koden ska fungera på de tre miljarder prylar som kör Java i dag.

Fakta

Namn: Cecilia Borg.

Ålder: 35 år.

Gör: Produktstrateg för OpenJDK på Oracle.

Bor: Tyresö.

Familj: Man och två barn, åtta månader och fyra år.

Utbildning: Civilingenjör, datateknik, från Kungliga Tekniska högskolan.

Karriär: Fyra år som ingenjör och sex år som chef i JVM-utvecklingsteamet, två år som Principal Product Manager OpenJDK.

Senast lästa bok: Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald.