När Mikael Hagström 1989 fick erbjudandet att börja på Sas Institute var hans kunskaper om företaget, minst sagt, rudimentära.

– Jag tänkte att det skulle innebära möjlighet att få rabatt på flygresor.

Vi träffar honom en morgon på kontoret i Solna. Han är på blixtvisit i Stockholm och kom in med morgonflyget från New York.

Normalt sett tillbringar han måndagar och tisdagar på företagets huvudkontor i Cary i North Carolina. Resten av veckan träffar han kunder och lokalorganisationen på 95 kontor i 58 länder.

– Nu har det varit en speciell period eftersom jag flugit mellan Europa och USA varje vecka i två månader.

I Sverige träffar han företrädare för svenska storföretag. Senare på kvällen ska han medverka i ett seminarium om big data på Ingenjörsvetenskapsakademien. Han ska lyfta fram det pågående projektet om e-hälsa och han är kritisk.

– Sverige har redan 90 landstingsstyrda hälsoregister och jag anser att det är oförsvarbart att använda skattepengar till att bygga fler lagringssystem innan man börjat använda de system man redan har.

När han började på Sas Institute var hans uppdrag att ge support till kunder, som körde applikationerna på persondatorer. Det kom också att omfatta att ge support för de vid den här tiden mycket populära minidatorerna Vax från Digital Equipment.

– Jag har ingen bakgrund som statistiker, utan en ingenjörsexamen från högskolan.

Att med ingenjörsbakgrund komma till ett företag som har grunden i statistisk analys var ingen självklarhet.

– Ingenjörsvärlden och statistikvärlden är i många avseenden varandras motsatser. Medan ingenjören vill gå på det beprövade går en statistiker på sannolikheter.

I dag är han chef för affärsområdet Europa, Mellanöstern, Afrika och Asien. Affärsområdet står för mer än hälften av företagets totala omsättning på drygt 20 miljarder kronor.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Namn: Mikael Hagström.

Ålder: 45 år.

Gör: Chef för affärsområdet Europa, Mellanöstern, Afrika och Asien på Sas Institute.

Bor: Cary i North Carolina, USA.

Familj: Min fru Ursula är från Heidelberg där min åttaåriga son är född.

Utbildning: B.Sc.

Karriär: Nästan alla jobb som finns på Sas Institute, men jag har inte fått förmånen att arbete på dagiset, i restaurangen, sjukkliniken, jethangaren eller trädgårdarna. De anser väl inte att jag är kvalificerad.

Senast lästa bok: Steve Jobs av Walter Isaacson. Jag gav upp först, men fortsatte efter att jag träffat författaren och fått ett signerat exemplar.