Unga och lättrörliga en svår balansgång för arbetsgivarna
Arbetsgivarna hamnar ofta i en svår situation med unga medarbetare. De lägger mycket tid och pengar på att utbilda dem, samtidigt som de vet att många går vidare efter bara något år.
Konsultbolaget Knowit anställer 25–30 personer direkt från högskolan varje år. Många går traineeprogrammet som företaget driver sedan sju år. Det är viktigt att få in unga medarbetare för att få en bra balans av olika erfarenheter, enligt Elisabet Rönnlöv som är hr-ansvarig.
– Det handlar om att säkra tillväxten genom att få in unga medarbetare och låta dem utvecklas i vår organisation. De har inte erfarenheten, men de tillför annat genom att de är entusiastiska och ambitiösa. De har nya idéer och ett annat sätt att se på saker, säger hon.
”Lät vi bli att ta in yngre medarbetare skulle vi till slut få en ålderspyramid i bolaget där vi visserligen skulle ha många erfarna, men vi skulle inte få någon återväxt och det är inte bra.” Det säger Knowits hr-chef Elisabet Rönnloöv.
Många av dem som gått Knowits traineeprogram stannar länge och en hel del är fortfarande kvar.
Elisabet Rönnlöv tror att en del av förklaringen är att företaget består av flera mindre bolag med olika inriktning vilket ger möjligheter att utvecklas vidare i andra bolag inom gruppen.
Men visst måste Knowit liksom andra it-arbetsgivare hålla hårt i de som är där på sitt första jobb, erkänner hon.
– I synnerhet efter några år är de väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden. Vi ser till att ha intressanta uppdrag där de får möjlighet att utvecklas i ett bra arbetsklimat där de trivs. Det jobbar vi med hela tiden, säger hon.
Även som risken för att förlora dem efter bara något år är stor måste konsultbolagen satsa extra mycket utbildning och handledarresurser den första tiden.
– För oss är det en balansgång. Vi måste ta in de här nyutexaminerade samtidigt som det är en utmaning för oss att behålla dem. Många gånger lyckas vi få dem att stanna, men i vissa fall tappar vi dem för att de vill ha en roll vi inte kan erbjuda eller gå vidare till ett annat bolag.
Risken att förlora medarbetarna beror också på arbetsmarknaden. Är det tuffare tider är konsulterna mer benägna att stanna medan de är mer rörliga när den är gynnsam ur arbetstagarens perspektiv.
– Lät vi bli att ta in yngre medarbetare skulle vi till slut få en ålderspyramid i bolaget där vi visserligen skulle ha många erfarna, men vi skulle inte få någon återväxt och det är inte bra.
Efter första jobbet är det lättare än när man kommer direkt från skolan att ha en uppfattning om vad man vill. När det är dags att söka andra jobbet är det viktigt att tänka till noga på vad man vill så att man gå till något, snarare än ifrån något, tipsar Elisabet Rönnlöv.
– Fundera på inom vilket område du vill utvecklas. Vilken typ av bolag vill du jobba i? Konsultbolag eller på användarsidan? Vill du jobba mer generellt och gå in i en projektledarroll? Vill du satsa på systemutveckling kanske det är någon speciell inriktning du brinner extra för? Alla blir bättre när de jobbar med det de tycker om.
Innehållsförteckning
Att bygga sin CV är synonymt med att skapa en historia om vilka val man gjort och varför. Här är fyra punkter som kan vara till hjälp:
1. Byt jobb ofta – men inte för ofta. Stanna max tre till fyra år.
2. Det är bra att ha arbetat i företag med starka varumärken.
3. Vilken chef man arbetar med är viktigt.
4. Börja med att testa din berättelse på dina vänner.