Vad krävs egentligen för att vara en talang? Frågan har förstås flera svar, men någon som har erfarenhet av att hitta och utveckla talanger är Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya, grundare av Serendipity Innovations.

– För oss är en talang en orädd person som hela tiden vill ta sig an nya utmaningar. Någon som kan växa in i nya roller och lära sig att behärska dem. En talang förstår tidigt i karriären vikten av att kunna samarbeta och dra nytta av andra människors kunskaper för att nå sitt mål. De viktigaste egenskaperna för en talang är ambition och en aldrig-ge-upp-attytid, säger Saeid Esmaeilzadeh.

Här är Saeid och Ashkans bästa tips för hur du tar tillvara på dina talanger.

1. Älska det du gör
För att komma riktigt långt måste du ha ett nästintill fanatiskt intresse för det du gör. Om du älskar ditt arbete är det lättare att lägga ner det engagemang och de tusentals timmar som krävs för att bli en supertalang.

2. Ta vara på din naivitet
Det finns ett stort värde i att inte ha förutfattade meningar när du tar dig an nya utmaningar. Naivitet ökar sannolikheten för att du ska våga dig på tillsynes ”omöjliga” uppgifter. En betydande del av alla nya produkter och tjänster som vi ser på marknaden i dag kommer från människor som inte har haft särskilt mycket erfarenhet från den bransch de verkar inom. Ambition, driv och kompetens kan i många fall vara mycket viktigare tillgångar än just erfarenhet.

3. Omge dig med bra människor
En av de viktigaste faktorerna för att nå långt är att arbeta med människor som har kompletterande kompetenser. Omge dig med personer som ger energi och som tror på dig. Ett annat tips är att tidigt börja bygga ditt eget nätverk, skaffa en mentor och träffa människor som har olika specialområden.

4. Ha en tydlig målbild – men var flexibel
Få ner det du vill göra och vad du vill uppnå på ett papper. När du vet vart du vill kan du börja sätta upp delmål och få en tydligare bild över vilka aktiviteter som krävs för att nå dit. Men var beredd på att saker kommer att förändras under vägen. I takt med att du får nya insikter kommer du också att få rita om både färdplan och destination. Men se alltid till att du alltid har ett högt uppsatt mål att sträva mot.

5. Tänj på dina gränser
Tacka inte nej till saker som känns för svåra, ibland måste du ta dig vatten över huvudet för att skaffa dig nya erfarenheter. Våga komma med idéer inom områden där du inte är expert. Dina tankar kan vara kreativa lösningar som de andra varit för hemmablinda för att se. När du lyckas med att genomföra eller påverka saker du inte trott att du skulle klara av, då är du på rätt väg.

6. Var envis men ödmjuk
Ge aldrig upp och våga tro på dig själv. Men var också mottaglig för feedback. Det är nyttigt att kunna ta ett steg tillbaka och inse att du inte alltid har rätt. Vänd det till något positivt istället för att deppa ihop. Var prestigelös.

7. Ta vara på slumpen
Desto mer du förbereder dig desto mer kan du använda dig av den ”tur” som kommer till dig. Var öppen för nya intryck och var inte för snabb på att förkasta andras idéer.