– När jag började jobba som testare kom jag mycket närmare användarna. Jag får sätta mig in i deras situation och hur de ska använda produkten, säger Joakim Lövqvist, konsult på HiQ som inriktat sig på test, framför allt testautomatisering.

– Mitt jobb är bredare än utvecklarens och jag jobbar hela tiden utifrån de krav som sätts upp. Det är min uppgift att se till att allt hänger ihop och fungerar likadant genom hela systemet.

Efter högskolan jobbade Joakim Lövqvist som systemutvecklare i några år innan han i slutet av ett utvecklingsprojekt fick frågan om han ville stanna som testare. Han sa ja och sedan dess är det test som gällt för hans del.

Relaterat: Här finns de nya it-jobben.

Under sina sex år som testare har han sett en stor förändring i sättet att arbeta. Förr handlade det om vattenfallstester i slutet av utvecklingsprocessen. Nu är testarna med under hela utvecklingens gång.

– Tidigare sågs testarna mer som ett hinder än som hjälp. Jag jobbar agilt med utvecklarna i Scrumteam där vi hjälps åt. Testare är med från början och hanterar krav, vilket gör att vi kan bidra med idéer och påverka. Det gör att kvaliteten blir högre.

En stor del av Joakim Lövqvists jobb går ut på att förstå hur produkten fungerar och ska användas. Utifrån det skapar han testfall som ska verifiera att systemet fungerar som det ska, antingen manuella tester eller automatiserade.

Automatiserade tester handlar om att skapa programslingor som testar funktionerna och det är här den tekniska utmaningen finns.

– Automattesterna görs med hjälp av ramverk som jag skriver koden till. Där har jag stor nytta av min bakgrund som utvecklare. Mitt mål är att automatisera så mycket som möjligt, även om en del alltid måste göras manuellt.

Roligast med jobbet är att få vara spindeln i nätet, tycker Joakim Lövqvist. Han för en dialog med kravställaren, har kontakt med användarna och diskuterar med utvecklarna.

En del av tiden jobbar han också för sig själv med ren problemlösning för att hitta fel. Det passar honom bra att få både den utåtriktade delen där han ser till helheten, och att få fördjupa sig i tekniken.

Det som kan bli lite långtråkigt är när stora manuella tester ska göras. Då blir jobbet för repetitivt.

Som konsult utvecklas han hela tiden i och med att han kommer i kontakt med nya miljöer, verktyg och tillämpningar. Just nu är han het på arbetsmarknaden.

– Det är helt galet! Särskilt när det gäller de som har testautomation som specialitet. Jag blir uppringd flera gånger i månaden av rekryterare. Det det känns såklart som en väldig lyx att vara så eftertraktad, säger Joakim Lövqvist.

Fakta

Ålder: 33 år.

Jobb: Testkonsult på HiQ.

Utbildning: Civilingenjör, elektroteknik, KTH.

Bor: Skanstull i Stockholm.

På fritiden: På vintern blir det en hel del snowboard och på sommaren jobb på sommarstugan, musikfestivaler och fallskärmshoppning.