Över hundra studenter från sex olika yrkeshögskolor hade lockats till speeddatingträff på Microsoft i Akalla i veckan. Bakom träffen stod Microsofts partnerförening IAMCP.

– De flesta it-företag söker folk som har några års erfarenhet. Men det är ju svårt att få erfarenhet om inte it-företagen faktiskt anställer även nyexaminerade. Därför vill vi ge studenter och företag en chans att träffas, säger ordföranden Valentino Berti.

Köerna ringlar långa till de tio it-företag som är på plats. Max tio minuter är det sagt att varje samtal får ta innan det var dags för nästa i kön. Även om det går fort är mötena givande tycker Karolina Lunning, rekryteringschef på Qbranch som finns på plats.

– Det är snabba samtal men även om alla inte är intressanta för oss just nu är de inte bortkastade. 90 procent har med sig sina cv:n och där kan vi ge lite tips om hur de ska utformas. En av dem som kom hade en namnteckning som tog en fjärdedel av cv:et exempel - då har man lagt kraften på fel sak, säger hon.

De flesta på plats är ute efter praktikplatser, eller lia som det heter på yrkeshögskolornas språk – lärande i arbete. För dem som har lite framförhållning finns det goda chanser konstaterar Karolina Lunning.

– En del här är ute i sista minuten och då är det för sent.

Några är intresserade av jobb – och en del av dem är intressanta.

– Ja, det var en kille här alldeles nyss som hade en väldigt intressant profil för oss, säger hon.


Bli headhuntad! Öka chansen att arbetsgivare ska hitta dig genom att ladda upp ditt CV i vår databas >>

Fakta

Yrkeshögskolor:
EC utbildning,
Medieinstitutet,
Nackademin,
Plushögskolan/Teknikhögskolan,
IFTAC i Hudiksvall
C3L

Företag:
Acando Consulting
Active Solution Sverige
Accigo
Altran Sverige
CGI
Comperio Search
MSemploy
Qbranch Stockholm
Softronic
XLENT Consulting Sverige