Med en omsättning på runt en halv miljard kronor och med över 500 anställda är Dice Sveriges största spelstudio. Kontoret ligger högst upp i glashuset vid Slussen i Stockholm.

Robert Wasser har arbetat här i över åtta år, ända sedan han tog examen på KTH i Stockholm. Till en början skötte han lokaliseringen av Battlefield-serien, Dices överlägset mest framgångsrika varumärke, så att den kunde anpassas för flera språk. Med tiden gled han över till att bli projektledare.

– Efter lite sommarjobb ordnade Dice ett exjobb åt mig om hur man lokaliserade datorspel. Där kom jag fram till att man behövde en projektledare för att lyckas på bästa sätt, och det var jag som till slut blev den projektledaren, säger han.

Dice är uppdelat i flera olika team som vart och ett ägnar sig åt något av de spel som företaget hela tiden har under utveckling. Som projektledare ingår det i uppgifterna att ett spel ska bli klart i tid, men också att uppmuntra dem som arbetar med det.

Under de år som Robert Wasser har arbetat på Dice har hans ansvar ökat.

– Först fick jag sitta och pilla med textfiler och se över detaljer i spelen. Nu är jag ytterst ansvarig för projektledningen för ett spel.

Robert Wasser har inga problem med att hitta rätt människor till sina projekt. Just nu leder han det team som gör Star Wars: Battlefront, studions kommande högbudgetspel.

– Jag tror inte att man söker sig till ett spelföretag om man inte spelar väldigt mycket själv. Det var så jag kom in i det här och när jag pratar med kollegorna är alla likadana. Vi är även målgruppen för produkterna vi bygger, vilket är fantastiskt kul. Det kanske inte alltid är fallet om man är vanlig it-projektledare och bygger en borr åt Atlas Copco. Det här spelet kommer vi att spela själva när det är klart, säger Robert Wasser.

Sedan 2006 ägs Dice av det amerikanska spelföretaget Electronic Arts. Det har inneburit att Dice har fått både mer resurser och ett större kontaktnät än tidigare. Till exempel var det Electronic Arts som förra året tog över Star Wars-licensen från Lucas Arts och som nu gör det möjligt för Dice att arbeta på Star Wars: Battlefront.

Att Dice i grund och botten ägs av ett stort internationellt företag är dock inte något som Robert Wasser märker av på företagskulturen.

– Det är snarare en svensk mentalitet här. Vi har en platt organisation där man kan gå till högsta chefen och säga ”varför gör vi så här?” utan att bli ifrågasatt. Det uppmuntras att alla ska säga vad de tycker, vilket är väldigt skönt i min roll.

Får Robert Wasser välja blir han kvar i spelbranschen även framöver.

– Jag gillar att vara nära de team som jag arbetar med. Det blir absolut någon form av projektnivå i framtiden, sedan är det möjligt att jag börjar arbeta med fler än ett projekt samtidigt.