Det började för tio år sedan med att han utvecklade databasen Starcounter, som arbetar direkt i minnet. Då trodde få att det var möjligt.
Nu har SAP tagit fram sin minnesdatabas Hana. För Joachim Wester är den det bästa som kunde hända.
– Nu vet alla som dömde ut vår idé att det är möjligt med minnesdatabaser, säger han.
Starcounter, i betaversion, används i dag av ett 40-tal kunder, bland annat av Gekås i Ullared och den israeliska webbportalen Walla. Men att utveckla en minnesdatabas är bara den första byggstenen för Joachim Wester. Nästa steg är att utveckla vad han kallar ett informationsoperativsystem. Han är djupt involverad i projektet när vi träffar honom på kontoret på Nybrokajen i Stockholm.
– Jag arbetar till 70 procent med utveckling. Resten är affärsutveckling.
Joachim Wester är drygt 40 år, men trots sin ålder har han programmerat sedan i början av 1980-talet. Det ger perspektiv. För hans vision har sin utgångspunkt i tiden när programkod utvecklades direkt i hårdvaran. I dag har datorerna blivit otroligt mycket snabbare. Trots det finns besvärande flaskhalsar.
– Trots att datorerna har blivit hundratusen gånger snabbare än de gamla stordatorerna, kan det ta otroligt lång tid att till exempel köpa en SJ-biljett online. Det beror på att arkitekturen inte har utvecklats.
Databasprestandan ska användas till informationsoperativsystemet. Enligt plan ska en betaversion vara tillgänglig i början av 2016. Namnet är Polyjuice och grundidén är att affärsapplikationer ska kunna dela information direkt i minnet. I informationsoperativsystemet hanteras delade komponenter. Det kräver en minnesdatabas som arbetar tusen gånger snabbare än dagens relationsdatabaser.
Kombinationen av informationsoperativsystemet och minnesdatabasen är det avgörande steget i Joachim Westers projekt. De ska släppas fria för att en ung global armén på kanske 20 miljoner utvecklare på allvar ska kunna utveckla applikationer för företag.
Han vill helt ändra på hur programutveckling görs. Å ena sidan har vi i dag en stark rörelse som utvecklar appar för konsumentmarknaden. Å andra sidan har vi utvecklare av företagssystem, som ständigt floppar. Han tar två exempel för att illustrera.
– Vi har dels utvecklingen av typ Angry Birds, dels utvecklingen av typ Pust för polisväsendet.
När den stora unga utvecklarcommunityn får tillgång till Polyjuice kan den utveckla en mängd appar för företag. Hittills har införandet av affärssystem skett enligt två modeller. Antingen tas ett helhetsgrepp för att införa ett närmast monolitiskt system, eller så inför man olika system, som i steg för steg integreras med varandra.
– Båda modellerna misslyckas alltför ofta. Med vår plattform går det att införa appar allt efter behov av funktionalitet och de fungerar ihop redan från början.
Joachim Westers utvecklarkarriär startade egentligen redan på 1970-talet. Hans far tog hem en terminal med akustiskt modem och termopapper. Joachim Wester lärde sig att spela Moonlander på en pappersterminal – och var fast.
– 1984, när jag var 14 år, vann jag en programmerartävling som Commodore arrangerade.
När han skulle börja på gymnasiet hade han redan uppdrag åt företag, och utvecklade bland annat en kunddatabas.
– Arbete var omöjligt att kombinera med studier, så det blev inget gymnasium till min pappas stora besvikelse.
Han fortsatte att utveckla för företag. 1992 datoriserade han Akademibokhandeln och började starta företag, bland annat ett som utvecklade crm-system. Under dotcomtiden var han stundtals ganska avundsjuk på företagsvärderingar runt omkring sig.
– Butiksdatasystem var inte lika sexigt, men å andra sidan är det bra att inte alla springer efter samma pengar.